Practical implications of artificial intelligence in an industrial environment
Hoe een OEE-project de productieoutput laat verdubbelen
Een paar jaar geleden werd ik gevraagd om een tweede machine te bestellen. Deze machine was nodig in verband met de groeiende vraag. En de voorkeur ging uit naar een kopie van machine nummer 1 die al een paar jaar goede diensten had bewezen.
Appeltje-eitje zou je zeggen. Even een kopietje maken, installeren en weer door. Maar de vraag is natuurlijk, wat is het beste voor de klant. Als projectmanager is het belangrijk om het projectdoel in het oog te houden. In dit geval was het projectdoel niet een nieuwe machine, maar het verhogen van de productieoutput.
Dus voordat er klakkeloos een nieuwe machine besteld wordt gaan we één stapje terug: het definiëren van de eisen en randvoorwaarden. En uiteraard hoort hier een goede procesanalyse bij.
Tijdens deze procesanalyse hebben we met het productieteam en de technische dienst onder andere de OEE geanalyseerd. (OEE staat voor Overall Equipment Effectiveness) Hierbij kwamen we al snel tot de conclusie dat, hoewel de machine was geïdentificeerd als een bottleneck, er nog legio verbetermogelijkheden waren op het gebied van de machinebeschikbaarheid en de machineprestatie.
De procesanalyse en de geïdentificeerde verbetermogelijkheden met een veel kortere doorlooptijd, een groter outputeffect en een lagere investeringsbehoefte klonk de opdrachtgever als een win-win-win mogelijkheid in de oren.
Zo gezegd, zo gedaan: In plaats van een kopie bestellen hebben we de aandachtspunten uit de procesanalyse doorgevoerd:
1. Met een procesoptimalisatie de aanvoerprocessen verbeterd zodat ongewenste stilstand door te kort aan grondstoffen werd voorkomen
2. Met een SMED-project de laad- en los-processen van de machine versneld, waardoor de output per machinecyclus verdubbelde.
3. Met een tweede SMED project de omsteltijden tijdens een productwissel, variërend van 15 tot 30 minuten, teruggebracht naar 1 minuut.
4. Met een TPM-analyse de ongeplande stilstand door storing gehalveerd, terwijl de geplande stilstand minimaal toenam (Het voorkomen van één type filterstoring alleen al verhoogde de beschikbaarheid met 6%).
En het eindresultaat? Met een serie van kleine aanpassingen die getriggerd werden door de bovengenoemde stappen is de output van de machine in enkele maanden verdubbeld en in anderhalf jaar tijd verdrievoudigd. Na deze 1,5 jaar hebben we overigens alsnog een tweede en verbeterde machine besteld. Waardoor de opgestelde machinecapaciteit in 3 jaar tijd met 600% is gegroeid.
Wilt u meer weten over procesoptimalisatie en bottleneckanalyse? Neem dan contact op.
Publicatie: 9 februari 2022
Auteur: Jan Visser