Foto

Focussen op seconden leidt tot 20% outputstijging

Het zijn de kleine dingen die het doen.

In één van mijn projectteams had ik een kwaliteitsprojectleider die zei: “één werkend product maken is niet zo moeilijk. Maar 10000x hetzelfde product foutloos maken daar gaat het om”. Als je 10.000 of 100.000 producten foutloos wil maken, dan is er erg weinig ruimte voor procesafwijking.  Zorg er dus voor dat je denkt in promille. Zorg er voor dat het productieproces zo ontworpen is dat alles in één keer goed gaat.

Die focus om te denken in promille-en heb ik vanuit de product ontwikkellingsprojecten vertaald naar product productie principes. Hoe kunnen we vandaag een verbeterstapje zetten? Hoe kunnen we vandaag de takttijd 1 seconde verkorten? Hoe kunnen we vandaag de MTTR verbeteren? Hoe kunnen we vandaag de onderhoudsroutine verbeteren zodat we morgen een betere MTBF hebben?

Het hoeft nu niet perfect te zijn, het hoeft morgen niet perfect te zijn. Het enige wat nodig is, is dat het vandaag een heel klein beetje beter is dan gisteren. Deze mindset wordt mooi samengevat in de bekende quote:

Continuous improvement is more important then delayed perfection

Mark Twain

De vraag is natuurlijk: “Wat levert die focus op de kleine dingen nu eigenlijk op?”

Als het lukt om… niet “als het lukt” maar wanneer het gelukt is om iedere dag een promille te verbeteren, dan is het resultaat na één week al een verbetering van een half procent. En na een jaar met 220 werkdagen is er een totale verbetering van 25%.

Het allermooiste van dit soort kleine stapjes nemen is, dat het geen grote investeringen met zich meebrengt. Het gaat hier om een verandering van de mindset en het waarderen van de klein dingen. Een van de mooiste voorbeelden hiervan vind ik de omslag van het rekenen in minuten naar het rekenen in seconden.

Stel je hebt een takttijd van 3 minuten. Dan wordt door de operators het verschil tussen 170 seconden en 190 seconden niet gevoeld. Sterker nog: waarschijnlijk denken de operators dat 190 seconden afgerond hetzelfde is als 3 minuten. De kunst is om duidelijk te maken dat het verschil tussen 181 seconden en 180 seconden takttijd op jaarbasis al een output  verbetering is van 5 promille zonder dat voelt als extra inspanning voor de operators.

Het benaderen van een takktijd van 3 minuten als 180 seconden zou zomaar een paar procent output stijging kunnen opleveren zonder dat het een cent extra kost.

Zullen we een keer samen kijken wat een focus op promille jou kan opleveren? Neem gerust contact op.


Publicatie: 9 februari 2022

Auteur: Jan Visser

Icoon Icoon

Over welk onderwerp wilt u een blog lezen?

Bekijk ook onze andere blog berichten

Visser Industrial - Copyright @ 2024

Design & development door Pixel Creation