Foto

Het terrein van de Buurman komt maar één keer te koop

Hoe het begon

Eigenlijk zat ik vol met werk. Maar wanneer een vriend belt, dan neem je op toch?

“Jan, kan je me helpen met een stuk strategisch analyse werk?”

“uh… waarschijnlijk wel, maar wanneer en hoelang? Want de klus waar ik nu mee bezig ben loopt nog een maand of twee”

“We moeten vrijdag presenteren aan de RvC…”

Gemaakte afspraken gaan altijd voor, maar dat wil niet zeggen dat er geen mogelijkheden zijn. En als projectmanager weet je waar de lucht in de projecten zit en waar het pijn doet. In de lopende opdracht had de opdrachtgever een uitdaging met de projectresources – dus een weekje even temporiseren kwam hem ook niet heel slecht uit.

Zo gezegd, zo gedaan. “Martin,  morgen ben ik bij je – stuur alvast op wat je kan delen”

Na ophangen van telefoon haalt Martin een keer diep adem. Juiste resources zijn geregeld. Nu eerst de belangrijkste en meest relevante info verzamelen en zodat we samen kunnen brainstormen over plan van aanpak voor komende 48 uur.

Volgende dag beginnen we al vroeg. En als professioneel bedrijf hoor je niet alleen bezig te zijn met de waan van de dag. Zo ook hier: we konden de masterplannen van 3 en 5 jaar geleden afstoffen en gebruiken als startpositie. Maar daarmee ben je er nog lang niet.

De analyse

Wat is er nodig voor een investering in vastgoed? Als we de productie gaan herstructureren, wat kunnen we dan moderniseren? Welke kosten en baten zijn daarmee gemoeid. Kunnen we onze huidige installaties blijven gebruiken tijdens een verhuizing. Oftewel, kan de winkel open blijven tijdens de verbouwing? We hebben een aantal complexe huurcontracten, kunnen we daar vanaf?

De kunst is om in zo een situatie enerzijds extreem wijd te denken om daarna weer terug te komen bij het begin en te bepalen wat ook al weer de scope van de analyse is. In de groep van Martin was het heel gebruikelijk om tijdens een project te zeggen “als je daar dan toch mee bezig bent, neem dan gelijk dit ook eventjes mee.” Met als risico dat projecten een rupsje nooit genoeg werden aan mogelijkheden en nooit de metamorfose ondergingen naar de nieuwe situatie.

De afstemming

Naast de scherpe focus op de scope is ook afstemming een uitdaging. Dit geldt zowel voor het thuisfront als met de directie. De flexibiliteit van het thuisfront is dan mooi om te zien. Terwijl Martin naar de voetbal loopt verwerk ik een deel van de opmerkingen. En terwijl ik mijn kinderen aan het voorlezen ben, brengt Martin de analyse weer een stap verder.

Maar ook de afstemming met de interne zakelijke stakeholders vraagt frequente afstemming tussendoor. Want de uitdaging van hele korte, hele snelle, intensieve projecten zit hem er in dat de ideeën en analyses elkaar zo snel op volgen dat tussentijds bijsturen lastig is. En dat er ook geen tijd is om ergens `even een nachtje over te slapen´  of `over het weekend heen te tillen`. Om dat goed te borgen hebben we dagelijks meerdere call´s ingepland. (Het was nog pre-corona en het gebruik van Teams was nog niet echt bij iedereen ingeburgerd). De feedback van dinsdagavond, is woensdagochtend verwerkt en de feedback van woensdagavond leidde tot een RvC-versie op donderdag. En als het moment van de waarheid witte rook als resultaat heeft… dan is het tijd voor een feestje.

En hoe dan verder?

Even stilstaan bij de prestatie, maar nog belangrijker de wijze waarop het resultaat is bereikt. 

Als de euforie is gedaald dan is de blik al snel weer gericht op de volgende stap, want een goede strategie is één. Maar de waarde van de strategie zit hem in de implementatie in de organisatie. Na het voorwerk en het akkoord zijn de panden aangeschaft en is er met de interne organisatie vorm gegeven aan een transitieproject. Zodat de beoogde resultaten stap voor stap gerealiseerd konden worden.

Inmiddels zijn Martin en ik allebei doorgeschoven naar vervolgopdrachten. Dus als er een strategisch vraagstuk langskomt en je wil snel schakelen voor het bepalen van de richting. Bel gerust: een kopje koffie valt altijd in te passen. En de uitdagingen in de uitvoering pakken we ook met beide handen aan.


Publicatie: 2 september 2022

Auteur: Jan Visser en Martin van Zanten

Icoon Icoon

Meer weten over onze diensten?

Bekijk ook onze andere blog berichten

Visser Industrial - Copyright @ 2024

Design & development door Pixel Creation