Practical implications of artificial intelligence in an industrial environment
Hoe kan je machine-data voor je laten werken?
Iedereen in de industrie heeft het erover: Industrie 4.0 of de digitale transitie. Maar hoe begin je er aan? Wat heb je er aan en wat brengt het nu eigenlijk op?
Het doel
De grote vraag die hier op de achtergrond speelt is: Wat is het doel, en wat zijn de middelen? Het doel is niet om te digitaliseren. Het doel is niet om het nieuwste van het nieuwste te gebruiken gewoon omdat het kan. Het doel is om jouw doelgroep, jouw klanten zo goed mogelijk te bedienen met de producten of diensten die jij levert. En digitaliseren is hierbij een hulpmiddel.
Tussen de verschillende fabrieken waarin ik heb gewerkt zijn grote verschillen in digitale adaptatie. Er zijn fabrieken waarbij tijdens de productie op een briefje wordt bijgehouden wat er geproduceerd is. En er zijn fabrieken waarbij vanuit een controle kamer realtime meegekeken kan worden met welke machinesettings welke producten geproduceerd worden.
Hierin is geen goed of fout. De vraag is, kunnen we met deze situatie op een efficiënte manier aan de wensen van de klant voldoen? En de aansluitende vraag is: welke stap kunnen we vandaag nemen zodat we morgen op een eenvoudigere, efficiëntere, meer inzichtelijke manier aan de wens van de klant kunnen voldoen?
De eerste stap in digitale transitie
De eerste stap is daarom ook om inzichtelijk te maken waar, welke verbetering te realiseren is door te digitaliseren.
–> nee ik maak geen grapje dit is een real-life voorbeeld. Dit betekend dat iedere dag 4 of 5 verschillende medewerkers bezig zijn met een super-eenvoudige repetitieve handeling.
Zoals gezegd, er is geen perfecte eerste actie. Het hangt af van de startsituatie in de fabriek en waar mogelijkheid om een digitale verbetering door te voeren het eenvoudigste is. Let op! De eenvoudigste verbeterstap is niet de grootste of de beste verbeterstap. Het gaat er om dat de digitalisering bijdraagt aan het doel om op een optimale manier de klanten te bedienen. En als dat morgen een stukje beter kan, dan is het doel een stapje dichterbij.
Wil je een keer sparren over wat in jouw fabriek de eerste stap of stappen van digitale transitie kunnen zijn. Of wil je kijken wat in jullie situatie een goede digitale transitie zou kunnen zijn. Neem gerust contact op: een analoog kopje koffie kan altijd.
Publicatie: 14 maart 2022
Auteur: Jan Visser